Belgie - Muzeum komiksů v Bruselu

Brusel je srdcem politického dění celé Evropy. Mnoho lidí z různých zemí se sem stěhuje, aby uplatnili znalosti z různých oborů v institucích Evropské unie. Místa, kde se rozhoduje o osudu států starého kontinentu, jsou oblíbeným cílem zahraničních návštěvníků a před branami Evropské komise se pravidelně zastavují skupiny turistů se svými průvodci. Politika, diplomacie a byrokracie vládne Bruselu natolik, že se občas zapomíná na zábavu, vtípky, pohádky a slavné kreslené postavičky. Přitom se dveře do světa nadpřirozených hrdinů, slavných detektivů a podlých padouchů otevírají hned v centru města v bruselském Muzeu komiksů.

Muzeum komiksů naleznete v krásné secesní budově architekta Victora Horty z roku 1906, kde v minulosti sídlila textilní firma Wacquez. Památná stavba chátrala do roku 1989, až se jí ujal sám král Badouin, nařídil její rekonstrukci a zasvětil její interiéry své oblíbené činnosti – četbě komiksů. Několik expozic vás provede historií komiksů, stádii jejich vzniku, technikami kreslení, životy známých hrdinů a tvorbou otců belgického komiksu. Zvláštní pozornost je věnována Tintinovi, jeho psu Milouovi a kapitánu Haddocksovi. Vedle statických obrázků a modelů postaviček oživuje chodby muzea animovaný film, který se nesoustřeďuje pouze na místní tvorbu, ale i na světové velikány. Proto můžete ve filmotéce vidět díla Jiřího Švankmajera nebo Jiřího Trnky. Muzeum doplňuje rozsáhlá knihovna, knihkupectví, studijní sály a stylová kavárna. Každoročně sem zavítá přes 200000 návštěvníků. Expozice jsou otevřené od úterý do neděle v čase 10 – 18 hodin. Vstupenka pro dospělého stojí 7,5 eur a pro děti do 12 let 3 eura.

Svět komiksu nekončí za zdmi muzea. Obyvatelé Bruselu žijí komiksem den co den, a to už od konce druhé světové války, kdy Brusel pohltila komiksová mánie. Na stěnách obytných domů jsou vyobrazeni kreslení hrdinové, o jejichž nových osudech se debatuje u snídaně, oběda i odpolední kávy. Regály knihkupectví plní nové a nové epizody, nad jejichž odbytem si majitelé obchodů mnou ruce. Na televizních obrazovkách se hrdinové každý den pouští do dalších dobrodružství a tričko s motivem komiksového hrdiny je nejoblíbenější uniforma na základních školách. Po návštěvě Muzea komiksu v Bruselu si i vy komiks naprosto zamilujete!

Publikováno: 27.06.2014

Novinky soutěže akce