Francie - Město Gap

Zimní sezóna klepe na dveře už koncem října. Babímu létu odzvonilo a první mrazíky o sobě nechávají znát. Po očku se díváme po nabídkách zimních zájezdů, jimž kralují evropské velehory Alpy. Alpské sjezdovky v Itálii, Rakousku a Francii téměř zaručují bohatou sněhovou nadílku a nezbývá než si vybrat ideální destinaci. Skvělým výchozím místem do francouzských kopců je město Gap v departementu Hautes-Alpes.

Gap leží v nadmořské výšce od 625 do 2360 metrů. Nejnižší polohy byly naměřeny v údolí Sillon de Gap a přes 2000 metrů dosahují vrcholky v okolí, jako je hora Charance nebo Pic de Gleize. Žije zde asi 41 000 obyvatel a protéká tu říčka Luye. Gap drží cenu Alpského hlavního města z roku 2002. Město založili Galové, ale záhy ho dobyli Římané. Za jeho zvelebením stojí rod Dauphiné a do dějin se zapsalo i pobytem slavného vojevůdce Napoleona. Téměř každý rok zavítají do Gapu cyklisté z celého světa, aby bojovali o titul vítěze Tour de France a získávali ceněné vrchařské prémie. Obyvatelé Gapu žijí sportem a město dokonce kandidovalo na pořadatele zimních olympijských her v roce 2018. Ať je zima nebo léto, Gap oplývá sportovními nabídkami. Lyžaři, snowboardisté i běžkaři se z centra města za pár minut dostanou na vrcholky Alp, kde si mohou užívat zimních radovánek. Lyžařský klub v Gapu nabízí dokonce noční běžecké okruhy s průvodcem. V létě vládnou městu horská kola, kajaky, pěší turistika a horolezectví.

Kulturní život v Gapu je velmi aktivní. Departementální muzeum Hautes-Alpes mapuje historii města, jeho slavné osobnosti, archeologické nálezy a současné umění z regionu. Katedrála Notre-Dame-et-Saint-Arnoux z druhé poloviny 19. století nahradila původní středověký svatostánek. Nejkrásnější vyhlídka na město se vám naskytne z hradu Charance z 16. století a z jeho zahrad. Uprostřed parku leží jezírko Lac de Charance a jedna z budov je zasvěcena Conservatoire botanique national alpin, neboli botanické zahradě zaměřené na alpskou vegetaci.

Publikováno: 31.10.2014

Novinky soutěže akce