Maledivy- Hudba na Maledivách

V oblastech se spoustou prosluněných dní mají lidé tendenci radovat se z každého nového rána s písní na rtech. S prvními slunečními paprsky je den hned veselejší a úsměv na opálených tvářích vydrží na rozdíl od krajin pokrytých sněhem a ledem mnohem déle. Lidé snadno vymýšlejí nové písně a doprovází je na nejrůznější hudební nástroje. Hudba patří k folkloru každého státu, ale na Maledivách si jí všimnete při první procházce v ulicích. Obyvatelé Malediv žijí pro hudbu a tanec už od začátku 2. tisíciletí.

Nejznámější maledivský styl se jmenuje „boduberu“. Na souostroví se objevil okolo 11. století a kořeny má nejspíš ve východní Africe. Boduberu hraje a zpívá asi 15 osob. Nesmí chybět hlavní zpěvák, doprovodní zpěváci, bubeník, hráč na zvonek či speciální bambusový nástroj onugandu. Slovům ve většině případů ani sami zpěváci nerozumí, neboť se v textech mísí africké vlivy, lokální jazyky a nářečí z okolních ostrovů. V minulosti zpívali lidé boduberu po těžké práci. Dnes se styl stal součástí turistických představení, festivalů a koncertů původní hudby. Další oblíbený hudební styl nese název „thaara“. Na Maledivy ho přinesli Arabové z Perského zálivu v polovině 17. století. Je zasvěcen pouze mužským hlasům. 22 mužů sedí ve dvou řadách naproti sobě. Písně začínají v pomalém rytmu, ale postupně se zrychlují až do závěrečného vyvrcholení. Velké popularitě, především díky kostýmům, se těší i styl „kadhaamaali“. Asi 30 mužů si oblékne masky čertů a zpívají a tančí, aby připomněli starodávný zvyk cesty okolo ostrova.

Mladíci z Malediv museli sami obejít ostrov v průběhu 3 nocí, aby čelili strachu a ďáblu. Na kuráž si popěvovali a tančili, až došli ke svému cíli.

Výše zmíněné hudební styly a spousta dalších můžete vidět v představeních připravených pro zahraniční návštěvníky Malediv. Folklórní soubory přijíždějí přímo do hotelových komplexů nebo chystají představení v restauracích, kde se podávají lokální speciality.

Publikováno: 28.11.2014

Novinky soutěže akce