Itálie - People mover v Benátkách

Italská města a pobřežní vesničky mají nezapomenutelné kouzlo. V přístavech kotví luxusní jachty i rybářské bárky, historie dýchá z každé budovy, lidé na ulicích přehnaně gestikulují a pokřikují po sobě a do všeho reje a ryku narážejí mořské vlny na kamenné bariéry na pobřeží. Pýchou Itálie jsou Benátky, jež ročně uvítají statisíce turistů. Město ležící na několika ostrovech a propletené vodními kanály dlouho bojovalo s přívaly obdivovatelů romantických zákoutí a gondol. Na ulicích nebylo k hnutí a doprava troskotala. Situaci vyřešil dnes velmi populární dopravní prostředek nazvaný People mover.

People mover je nadzemní dráha protínající Benátky. V provozu je od dubna roku 2010 a za hodinu dokáže přepravit až 3000 osob do historického centra města a zpět. Trasa kolejové dráhy z Tronchetta do Piazzale Roma měří 857 metrů. Souprava jezdí rychlostí až 30 km/h a cesta trvá pouhé tři minuty. První plány se začaly realizovat už v roce 2007. Benátky zbudovaly 180 metrový most přes kanály Tronchetto a Santa Chiara, který je trhákem moderní architektury. Konstrukce ve tvaru vlnovky ladí s modravým obzorem. Zastávky s prosklenými stěnami ideálně doplňují celý obrázek People moveru. Lístek na nadzemku stojí 1,20 EUR, ať už vystoupíte kdekoliv, ale nezapomeňte ho označit v automatu při vstupu na zastávku. Služby People moveru můžete využít každý den v čase od 7 do 23 hodin, o nedělích a ve státní svátky dráha operuje v čase 8 až 22 hodin.

People mover funguje na principu lanovky. Každým směrem jezdí jedna vlaková souprava a obě se vzájemně pohánějí. Setkají se vždy ve stanici Marittima uprostřed trasy. Zajímavostí je, že vlak neřídí žádný strojvůdce. Vše je plně automatizované a odborný personál sleduje pohyb obou souprav na monitoru počítače v Tronchettu. People mover nejenže zjednodušil dopravu v Benátkách, ale stal se hlavní atrakcí pro zahraniční návštěvníky, kterou i vy můžete při návštěvě Benátek vyzkoušet.

Publikováno: 12.12.2014

Novinky soutěže akce