Nizozemí - Dům Anny Frankové v Amsterodamu

Autorka nejslavnějšího deníku světa Anna Franková pocházela z německé židovské rodiny. Žila se svými rodiči ve Frankfurtu nad Mohanem, ale po vypuknutí druhé světové války uprchla celá rodina do Amsterodamu, kde se skrývala před nacismem a jistou deportací do koncentračního tábora. Celé dva roky se jim dařilo skrývat se před nacistickými úředníky v tajných prostorách kancelářské budovy patřící jejímu otci. Naneštěstí byl úkryt prozrazen a Anna byla i s rodiči a starší sestrou odvlečena do tábora Bergen – Belsen. Anna, tehdy třináctileté děvče, si během okupace psala deník. Její otec, který přežil hrůzy koncentračního tábora, ho v Amsterodamu našel a publikoval. Anna se posmrtně stala jednou z nejslavnějších německých spisovatelek.

Amsterodamský úkryt Frankových stojí na ulici Prinsengracht 263. Dnes je bývalá kancelářská budova zpřístupněna veřejnosti a slouží jako muzeum nejen Annina osudu, ale celého období války a okupace. Návštěvník si může prohlédnout pokoje, v nichž Anna žila ve strachu a bázni z prozrazení ze dne na den a kde vznikal příběh vylíčený v knize Deník Anny Frankové. Zadní trakt budovy konstruovali Frankovi déle než rok. Přes dva roky se zde ukrývalo 8 osob – rodina Frankových, rodina obchodního partnera Otto Franka a jeden židovský lékař. Muzeum bylo otevřeno v roce 1960 s pomocí veřejné sbírky a dva roky po založení nadace Anny Frankové. První dny existence muzea prováděli návštěvníky zaměstnanci Frankovy firmy Opekta, kteří rodině pomáhali ve skrývání a zásobovali ji potravinami. Popularita muzea narůstala s dalšími překlady deníku do cizích jazyků. V prvním roce prošlo pokoje Frankových přes 9000 návštěvníků. V roce 2013 bylo muzeum na 3. místě v žebříčku nejnavštěvovanějších muzeí v Nizozemí.

Dům Anny Frankové je otevřen denně od 9 do 19 hodin. Prodloužená otevírací doba do 21 hodin je zavedena od března do srpna. Vstupné pro dospělou osobu činí 7,50 EUR a pro děti 3,50 EUR. Z výtěžku ze vstupného se hradí opravy budovy a uchování památky na Annu Frankovou pro další generace.

Publikováno: 19.12.2014

Novinky soutěže akce