Norsko - Muzeum vikinských lodí

Severské země dříve obývaly kmeny odvážných bojovníků a mořeplavců. Dle některých historiků to byli právě Vikingové, kdo poprvé stanul na americkém kontinentu. Vikingové se plavili na dřevěných lodích poháněných plachtami a ručními vesly. Nebáli se vzdálit daleko od domova a vydávat se za dobrodružstvím do rozbouřených moří a oceánů. Bohužel o jejich dějinách nevíme mnoho, ale hlavní fakta ze života Vikingů vám odhalí Muzeum vikinských lodí v Oslu.

Muzeum vikinských lodí je součástí norského Muzea kulturních dějin. Tvoří ho tři velké sály a ukrývá tři vikinské lodě. Světové unikáty byly objeveny na konci 19. a na počátku 20. století. Nejprve byly uloženy v budovách univerzity v Oslu. Později se stát rozhodl postavit muzeum a umístit lodě na odiv veřejnosti. První křídlo muzea bylo dokončeno v roce 1926. Zhlédnete v něm loď Oseberg pojmenovanou podle farmy, kde byla nalezena. Oseberg pochází pravděpodobně z 8. století našeho letopočtu a jedná se o nejstarší vikinskou loď na světě. Sloužila jako pohřební loď ženy významného vikinského náčelníka. Příď vystupuje nad trup lodi a návštěvníci žasnou nad bohatou dekorativní dřevořezbou. Oseberg měla i primitivní podpalubí. V roce 1932 muzeu přibylo další křídlo. V jeho velkém sále stojí lodě Gokstad a Tune. Obě jsou datovány do konce 9. století. Rozkvět muzea přerušila druhá světová válka a dokončení celé stavby proběhlo až v roce 1957. V posledním sálu uvidíte artefakty nalezené spolu s loděmi, například sáňky, postele, zbytky stanů, opratě, dřevořezby či kbelíky. Muzeum leží na poloostrově Bygdoy v západní části Osla, jenž je považován za oázu klidu v rušném hlavním městě. Podél cest se pasou krávy, zelené louky se táhnou do dáli a na obzoru šplouchá moře. Po prohlídce muzea ideální místo k odpočinku.

Muzeum vikinských lodí je otevřeno denně od 9 do 18 hodin, v období od října do dubna v čase 10 až 16 hodin. Vstupenka pro dospělého stojí 60 norských korun, děti mají vstupné za polovic a senioři a studenti za 35 norských korun. Muzeum je zahrnuto v tzv. Oslo pasu, hromadné vstupence do vybraných kulturních památek.

Publikováno: 29.12.2014

Novinky soutěže akce