Japonsko - Tokijský nebeský strom

Japonsko je země plná šikovných techniků, vynalézavých konstruktérů a nápaditých stavitelů. Japonské automobily směle konkurují evropským a americkým vozidlům, domácí spotřebiče ze země vycházejícího slunce usnadňují každodenní práci a architektura dávných samurajů i moderních návrhářů udivují návštěvníky Japonska každý den.
 
Nad siluetu japonského hlavního města Tokia vystupují štíhlé křivky proslulé telekomunikační věže s ušlechtilým jménem Tokijský nebeský strom. Byla dokončená v roce 2012 a měří 634 metrů. Tokio nutně potřebovalo novou budovu telekomunikace, neboť tu starou o výšce 333 metrů postupně obklopovaly mrakodrapy a zastřely signálu cestu. Věž byla ve své době druhou nejvyšší stavbou na světě a dosud drží prvenství na území Japonska. Tvůrci Nebeského stromu dostali striktní zadání. První podmínkou bylo ztělesnění japonské krásy a futuristický vzhled, druhou nastartování revitalizace města a tou třetí bezpečnost před přírodními katastrofami. Tokijský nebeský strom symbolizuje otevřenost a přátelskou atmosféru města. Na nátěr byl použit barevný odstín „aijiro“, neboli nejsvětlejší japonská modř.
 
Tokijský nebeský strom je přístupný veřejnosti každý den v čase 8 až 22 hodin. Lístky si můžete rezervovat přes internetový systém nebo si je zakoupit přímo v patě věže. Pokladna a informační kancelář se nacházejí ve 4. patře. Z 5. patra už nepůjdete po svých. Výtah vás vynese do výšky 350 metrů, kde sídlí kavárna a restaurace s úžasným výhledem na celé město. Ještě o sto metrů výše byla umístěna vyhlídková chodba spirálovitě obepínající konstrukci. Táhne se od 450 do 455 patra a skrze její prosklené stěny se vám otevře nerušený pohled na život hluboko pod vámi. Vstupenka do galerie v 350 metrech zakoupená na místě vyjde dospělou osobu na 2060 jenů. Vstupenku rezervovanou na konkrétní den a hodinu pořídíte za 2570 jenů. Na nejvyšší vyhlídku lze zakoupit lístky pouze na pokladně v 350 metrech a stojí dalších 1030 jenů. Děti, studenti a skupiny mohou využít slevu z výše vstupného.

Publikováno: 09.01.2015

Novinky soutěže akce