Švédsko - Muzeum Vasa

Severské krajiny jsou odnepaměti spojovány s námořnictvím a jeho rozvojem. Od dob Vikingů uplynula dlouhá staletí a technika vyspěla natolik, že si ztěžka uvědomujeme, jakou námahu podstupovali námořníci na několikaměsíčních cestách ve středověku a v novověku. Malé střípky z dějin prvních zaoceánských lodí nám ukazují expozice námořních muzeí po celém světě, ale pouze ve švédském muzeu Vasa si můžete prohlédnout jedinou dochovanou loď ze 17. století, jejíž první a poslední válečná výprava se odehrála v roce 1628.

Bitevní loď pojmenovaná po králi Gustavu II. Adolfovi z dynastie Vasa měla být pýchou švédského námořnictva. Na svou první cestu vyrážela za doprovodu fanfár a mávání tisíců obyvatel Stockholmu včetně královské rodiny. Loď v plné výbavě měřila 69 metrů a vážila 1200 tun. Na mohutný trup galeony bylo použito téměř 1000 dubových kmenů. Zdobilo ji na 700 vyřezávaných soch a ornamentů, jejichž velkolepost žádná další loď nepředčila. Na přídi Vasy seděl téměř 4 metrový dřevěný lev a jako udatný ochránce posádky hleděl na širé moře. Bohužel byla loď špatně kalibrovaná a první závan větru ji převrátil dnem vzhůru. Ze 400 mužů na palubě se stačila zachránit necelá čtvrtina. Opravdové slávy se Vasa dočkala až po 333 letech na dně oceánu. V roce 1956 ji objevil švédský amatérský badatel a hledač vraků Anders Franzén napůl pohřbenou v bahně stockholmské zátoky. Vyprošťovací práce trvaly dlouhých 5 let a až v roce 1961 spatřila Vasa znovu světlo světa. Byla umístěna v prozatímně postaveném muzeu Wasavarvet, kde probíhaly pečlivé konzervátorské práce. Roku 1988 byla loď přemístěna do nové budovy slavnostně otevřené v roce 1990.

Vstup na palubu lodi je návštěvníkům muzea přísně zakázán, ale Vasa je obehnána dřevěnými ochozy, ze kterých si můžete koráb pohodlně prohlédnout. Okolní místnosti mapují výstavbu lodi a švédská řemesla ze 17. století, i vyprošťování vraku a restaurátorské práce z 20. století. Útěchou je replika části trupu lodi v životní velikosti, při jejíž prohlídce zavítáte do kajuty kapitána Söfringa a do podpalubí s replikami těžkých děl, jednoho z důvodů potopení lodi. Kromě Vasy muzeum vystavuje švédský ledoborec Sankt Erik, majákovou loď Finngrundet z roku 1903, torpédový člun HMS Spica a záchranný člun Bernhard Ingelsson.

Muzeum Vasa je otevřené každý den od 10 do 17 hodin, ve středu od 10 do 20 hodin. V letních měsících se otevírací doba prodlužuje od 8.30 do 18 hodin. Základní vstupné pro dospělého činí 130 SEK. Děti a studenti do 18 let mají vstup zdarma a univerzitní studenti s platným mezinárodním průkazem zaplatí 100 SEK. Muzeum stojí na ostrově Djurgården, kam dorazíte asi za 30 minut pěší chůze z hlavního stockholmského nádraží, nebo dojedete za několik minut tramvají č. 7, metrem nebo autobusy č. 69 a 44.

Publikováno: 16.01.2015

Novinky soutěže akce