Lucembursko - Kasematy Bock

Lucembursko se svým státním uspořádáním liší od většiny zemí Evropy. Po stovky let v čele státu stojí kníže a jeho rodina. Hlavní město Lucemburk, sídlo vládnoucí dynastie, vždy chránilo obyvatele před nepřátelskými vojsky. Je obehnáno hradbami, za kterými byl vladař v bezpečí. Nejnavštěvovanější památkou Lucemburska se ale stal druhý obranný prvek hlavního města, síť podzemních kasemat dlouhá desítky kilometrů.

Slavné Kasematy Bock se začaly stavět v roce 1644 za období španělské nadvlády. O čtyřicet let později se jejich rozšíření ujal francouzský vojenský inženýr Vauban a dnes měří spleť podzemních chodeb 21 kilometrů. Sloužily k obraně města a podle dobových dokumentů ubytovaly v 17. a 18. století tisíce vojáků i s koňmi. Fungovala zde dělostřelecká dílna, pekárna, ošetřovna a polní kuchyně. Za druhé světové války se v kasematách ukrývalo 35000 lidí před německými nálety. Za francouzské revoluce, kdy Lucembursko drželo nadvládu nad územím po 7 dlouhých měsíců, dostaly kasematy přezdívku „Gibraltar severu“, neboť byly považovány za nejlepší opevnění hned po jihoevropské pevnosti Gibraltar. Kasematy Bock jsou dnes přístupné veřejnosti a od roku 1994 patří mezi památky světového dědictví UNESCO. Hlavní brána do podzemí je umístěna na mostě Montée de Clausen. Na prohlídku kasemat můžete vyrazit každý den od 10 do 17 hodin. Vstupenka pro dospělého stojí 4 eura, pro děti polovinu a studenti zaplatí 3 eura. V zimní sezóně od listopadu do února jsou brány kasemat zavřené. Na hodinu a půl dlouhé trase vás provede hlas audio průvodce v různých jazycích. Čekají vás strmé schody, nízké stropy chodeb a majestátní dómy s dobovými obrazy města.

V centru Lucemburku byly vystavěny dvoje další kasematy. Jedny mají vchod ve skále nad řekou Pétrusse. Vojsko v nich mělo skladiště zásob a munice a i tyto chodby jsou otevřené pro veřejnost. Druhé kasematy jsou součástí komplexu podzemních trezorů Lucemburské státní banky a obyčejný smrtelník do nich nevstoupí.

Publikováno: 23.01.2015

Novinky soutěže akce