Grónsko - Muzeum Sisimiut

Bílé Vánoce už několik let Českou republiku obchází obloukem, ale po Silvestru se sníh sem tam ukáže i v níže položených místech. S ústupem sněhu ubývá i českých lyžařů a běžkařů, proto horská střediska u nás i v zahraničí stále častěji připravují trasy pro zimní turistiku. S vyhlídkovými stezkami pro pěší jsou často spojeny prohlídky zajímavých muzeí, kulturních a historických památek. Tento potenciál zimní krajiny výborně využívá severské Grónsko.

Jedním z nejnavštěvovanějších míst ledového ostrova je město Sisimiut, ležící 75 kilometrů za polárním kruhem. Sisimiut je největší grónský přístav na západním pobřeží a nezamrzá ani v zimě. Byl založen v roce 1756 za účelem obchodu s pevninou. Ve městě trvale žije pouze 5000 obyvatel převážně inuitského původu. Ulice Sisimiutu odhalují jak nejstarší zástavbu z rašeliny, tak moderní architekturu v čele s modrým a červeným kostelem. Ve staré čtvrti stojí i městské muzeum Sisimiut. Při jeho prohlídce se dozvíte spoustu zajímavostí z historie regionu a uvidíte artefakty získané desetiletým archeologickým výzkumem oblasti nedaleko za městem, které jsou až 4000 let staré a pochází z kultury Saqqaq, z rukou prvních obyvatel Grónska. Druhá část kolekce je zaměřena na pracovní nástroje a předměty každodenního života ze začátku 20. století. Muzeum shromažďuje i kousky ze starého kostela, malby z 18. století a především výjev z originálního oltáře z roku 1650. Jedna výstavní místnost soustřeďuje pouze námořní tematiku.
Uvidíte zbytky kajaku z 18. století i rybářské čluny. Venkovní část expozice tvoří rekonstrukce rašelinového domu, typického obydlí na přelomu 19. a 20. století, vybaveného nábytkem a ostatním příslušenstvím.

Muzeum Sisimiut je otevřené každý den kromě středy v období od 1. června do 30. září. V ostatních měsících můžete muzeum navštívit každé úterý, čtvrtek a neděli. Vstupné činí pouhých 30 dánských korun pro dospělého a polovinu pro dítě. Pobyt ve městě si můžete dále zpestřit výletem na člunu mezi fjordy na pobřeží a pozorováním tuleňů a velryb. Letním turistickým cílem se stala hora Kællingehætten, odkud je pohádkový výhled na panenskou přírodu ostrova.

Publikováno: 30.01.2015

Novinky soutěže akce