Nový Zéland - Svět puzzle ve Wanace

Kdo si hraje, nezlobí. Takové pořekadlo platí na děti po celém světě, ale i dospělí se rádi vrací do dětských let. Bez hravosti by některá povolání ztratila na významu a pohled na věci dětskýma očima často přináší inovativní nápady. Oblíbenou zábavou všech generací je skládačka puzzle a na Novém Zélandu si ho užijete dosyta.

Blízko města Wanaka leží turistická atrakce s názvem Svět puzzle Stuarta Landsborougha. První stavba vyrostla na louce za Wanakou už v roce 1973. Dnes Svět puzzle připomíná malé městečko popírající gravitaci. Budovy stojí na hraně nakloněné podobně jako věž v Pise, kostel je obrácený hlavou vzhůru a pestrobarevné domky jsou rozložené jako karty v hráčově ruce. Interiér budov ve Světě puzzle podtrhuje nevšední zážitek. Čeká vás pět sálů s optickými klamy, v nichž si někdy budete připadat jako trpaslíci, jindy jako obři. Ve věži uvidíte hodiny jdoucí pozpátku spuštěné v den milénia a i na toaletách se nepřestanete divit. Podlaha je poskládaná z velikých dílků puzzle propadajících se dolů do hlubin. Ze začátku budete sbírat odvahu a chodit pouze po pevných dílech, ale po chvíli si na optický klam zvyknete a uděláte i krok do propasti. Třešničkou na dortu je bludiště čítající 1,5 kilometru dřevěných chodeb se stěnami vysokými několik metrů. V chodbách, podchodech a nadchodech jsou ukryty hádanky, rébusy a optické klamy. Pokud se vám nepodaří najít cestu z bludiště, únikové východy máte k dispozici. Po náročném výkonu naberte síly v odpočinkovém centru u vynikající kávy a v dlouhé chvíli se můžete pokusit vyřešit některý z hlavolamů.

Vstupné do všech expozicí stojí 20 novozélandských dolarů pro dospělého a 15 pro děti. Svět puzzle Stuarta Landsborougha má otevřeno každý den od 8.30 hodin a poslední návštěvníci mohou vstoupit v 17.30. Obchod se suvenýry nabízí hlavolamy od nejjednodušších skládaček po nejnáročnější hádanky, ale unikátní zážitek si z Wanaky odveze každý návštěvník.

Publikováno: 06.02.2015

Novinky soutěže akce