Itálie - Akvárium v Janově

Pohled na rybičky pohupující se v akváriu mezi vodními rostlinkami přináší pobavení, odreagování i uklidnění. Ne každý chová doma akvarijní rybky, natož pak mnohem větší mořské živočichy, a o to víc si užíváme návštěvy obřích akvárií. V České republice se nabízí několik příležitostí setkat se tváří v tvář se žralokem, rejnokem nebo medúzou a pozorovat ladné pohyby ploutví přes několikacentimetrové sklo, ale nejlákavější podívanou představují velká mořská akvária ve středomořských oblastech.

Akvárium v Janově je druhé největší evropské akvárium a ročně ho navštíví asi 1,2 milionu lidí. Rozkládá se ve starém janovském přístavu na ploše 3100 m2 a bylo postaveno jako jedna z atrakcí mezinárodní výstavy Expo 92. Tvar budovy, dílo architekta Renza Piana, odkazuje k 500. výročí objevení Nového světa italským mořeplavcem Kryštofem Kolumbem. Připomíná loď připravenou k plavbě za dalším dobrodružstvím. Instalace a rozestavění akvárií v interiéru sledují myšlenku porovnání pohledu na mořský svět v roce 1492 a v současnosti. Výstava se zaměřuje na oblasti Ligurského a Karibského moře a Atlantického oceánu, ale poukazuje i na ekologické katastrofy dnešní doby a varuje před jejich následky. Přes 70 akvárií rozmístěných v budově má celkový objem 6 milionů litrů. U otevřených akvárií stojí odborný pracovník a vybízí vás, abyste si vlastní rukou pohladili rejnoka, kraba, mořskou hvězdici nebo menší rybky. V největších akváriích spatříte žraloky, želvy, delfíny i velrybu.

Akvárium je otevřené každý den mezi 9. a 22. hodinou. Čas posledního vstupu se liší podle turistické sezóny. Vstupné pro dospělou osobu činí 18 euro, děti do 12 let zaplatí 12 euro. Hned u budovy se nachází parkoviště pro návštěvníky. Můžete využít i občerstvení či kavárnu uvnitř akvária a kochat se pohledem na mořský život při šálku dobré kávy.

Publikováno: 19.02.2015

Novinky soutěže akce