Švýcarsko - Bernský vrch Schilthorn

Bernské Alpy se táhnou Švýcarskem a sousedí s dalšími pohořími, jako jsou Vogézy, Jura nebo Schwarzwald. Z nejvyšších vrcholů Bernských Alp dohlédnete daleko do krajiny a při dobré viditelnosti spatříte i Mont Blanc.

V předhůří Bernských Alp se do výšky 2970 metrů tyčí vrchol Schilthorn, velmi oblíbený cíl pro zimní i letní turistiku. Schilthorn vystupuje nad údolí Lauterbrunnen, kde se nachází spodní stanice lanovky končící u panoramatické restaurace na vrcholu hory. V zimních měsících se na Schilthorn dostanete pouze lanovkou. Na nejdelším úseku mezi Mürrenem a Birgem překonává lanovka výškový rozdíl 1039 metrů. Celá cesta i s přestupy na mezistanicích trvá okolo 30 minut. V létě je otevřená turistická stezka z Mürrenu. Při zdolávání některých exponovaných úseků se vám bude hodit horolezecká výbava a počítejte asi se 6 hodinami na výstup a sestup. Nejrychlejším, ale i nejdražším dopravním prostředkem na Schilthorn je vrtulník, kterým se můžete nechat přepravit z Lauterbrunnenu. Ať už se ve třítisícové výšce nad mořem ocitnete jakkoliv, odmění se vám hory pohádkovým panoramatem. Můžete si odpočinout v restauraci Piz Gloria s 360o výhledem do okolí. Kupole restaurace se pomalu otáčí a za 55 minut umožní návštěvníkům výhled na všechny světové strany. Budova proslula v 70. letech, kdy se tu natáčel hollywoodský trhák o Jamesu Bondovi „Ve službách jejího Veličenstva.“

Okolí Schilthornu žije sportovními aktivitami nehledě na roční období. Každou zimu budují nadšenci snowboardingu a freestyle lyžování areál s více než 20 překážkami v Gimmelnu. Skyline snowpark nabízí trasu pro začátečníky i pro experty a během sezóny pořádá závody s příjemnými finančními odměnami pro finalisty na stupních vítězů. Mezi Mürrenem a Schilthornem se rozkládá lyžařský areál se sjezdovkami nejvyšší obtížnosti. Týdenní skipas pro dospělého vyjde na 309 švýcarských franků. Sáňkařská dráha Apollo z Gimmelnu do Mürrenu se táhne po slunečné straně údolí. Půjčovné saní stojí 8 franků. Okolní svahy brázdí vyznavači freeridingu. Pro jejich bezpečí bylo zřízeno lavinové tréninkové centrum, kde se zájemci dozví informace o nebezpečí lavin v okolí a o postupu v krizových situacích. V létě se otevírají pěší trasy různé obtížnosti i horolezecké chodníky. Divácky zajímavý závod Inferno triatlon se koná v srpnu a kromě plavání, silničního a horského kola mají sportovci na programu horský výstup.

Publikováno: 27.02.2015

Novinky soutěže akce