Mexiko - Muzeum Soumaya

Ciudad de México patří k městům s nejvyšší koncentrací muzeí a galerií na světě. Umění se v Mexiku věnuje mnoho mecenášů a soukromé sbírky se každým rokem rozrůstají. Majitelé světově proslulých děl se spojují s investory, a tak v hlavním městě středoamerického státu rostou nové budovy galerií, které samy vystupují jako umělecká díla moderní architektury. Jako příklad z posledního desetiletí poslouží muzeum Soumaya na Plaza Loreto a Plaza Carso.

Soumaya získalo pojmenování po manželce zakladatele muzea Carlose Slima. První expozice spatřila světlo světa v roce 1994, kdy byla inaugurována budova na Plaza Loreto. Naleznete ji na místě, kde syn dobyvatele Hernána Cortése postavil v 15. století vodní mlýn. Ten několikrát vyhořel a později ho Alberto Lenz přestavěl na továrnu na papír. Další požár v 80. letech pohltil většinu výrobních prostor a na místě zůstaly jen ruiny. Organizace Grupo Carso se trosek ujala, vrátila se k původní předloze mlýna na řece Magdalena a postavila první z muzejních budov. Ve čtyřech sálech uvidíte stálé expozice zaměřené na evropskou a mexickou krajinomalbu, období sochaře Augusta Rodina a mexické kalendáře a jednu dočasnou výstavu.

Architektonicky zajímavější a mladší budova muzea Soumaya stojí na Plaza Carso na severu Cuidad de México. Slavnostnímu otevření v březnu 2011 předcházely roky mravenčí práce na designu a tvaru stavby. Navrhnul ji architekt Fernando Romero, manžel Slimovy dcery. Povrch 46 metrů vysoké budovy pokrývá 16000 hliníkových šestiúhelníků. Uvnitř je členěna na šest pater a po obvodu neuvidíte žádná okna. Světlo prostupuje do galerie skrze prosklenou střechu a rozestupuje se do každého podlaží. Investice ve výši 70 milionů dolarů se Slimovi brzy vrátila na světovém uznání. Hned v prvním roce navštívilo muzeum přes 800 000 osob a toto číslo se každým rokem zvyšuje. Momentálně se muzeum řadí na 56. nenavštěvovanější muzeum na světě a 1. v Mexiku. Carlos Slim nevybírá ani v jedné budově vstupné a veškeré náklady hradí ze svého soukromého bohatství z profitující továrny na hliník. Na Plaza Carso uvidíte díla impresionismu, avantgardy, evropských a koloniálních starých mistrů, dekorativního umění a dočasné expozice.

Obě budovy muzea Soumaya jsou otevřené každý den od 10.30 do 18.30, v sobotu do 20 hodin. Zavírací den spadá na úterý.

Publikováno: 06.03.2015

Novinky soutěže akce