Francie - Grand Canyon du Verdon

Jižní Francií protéká řeka Verdon, která za staletí své cesty skrze skály vytvořila největší kaňon v Evropě. Grand Canyon du Verdon je hluboký až 700 metrů a nejužší místo mezi vápencovými skalami měří pouhých 6 metrů. Jeho začátek leží za provensálským městečkem  Castellane. Kaňon se táhne dalších 21 kilometrů a končí umělým jezerem Lac de Sainte-Croix.

V Grand Canyon du Verdon vládne čilý turistický ruch. Oblíbili si ho vodáci. Řeka Verdon má rychlý spád a mírné peřeje. Celou cestu kaňonem lemují strmé vápencové stěny a v nádherné modrozelené vodě se zrcadlí okolní krajina. V Castellane si můžete vypůjčit raft, kanoe a další vodácké vybavení či si sjednat doprovod znalý všech úskalí řeky.

Podél kaňonu se táhne také 14 kilometrů dlouhá turistická stezka se středním stupněm obtížnosti. Vznikla už v roce 1928 a nese jméno po objeviteli kaňonu Édouardu Alfredu Martelovi. Cestičky v jednu chvíli stoupají až na vrcholky skal, za moment zase klesají úplně k vodě. V některých místech jsou uměle vyhloubené tunely a štoly, v nichž se bez čelovky nebo baterky neobejdete. Trasa se dá zdolat za 6 hodin. Zpříjemní vám ji voňavé olivové háje a nezapomenutelný pohled na levandulová pole. Odměnou za sportovní výkon vám budou překrásné výhledy do dalekého okolí. Nezapomeňte si zabalit dostatek jídla a pití. Na dně kaňonu žádná občerstvovací stanice neexistuje.

Strmé vápencové stěny jsou vyhlášenou horolezeckou lokalitou. Když poplujete po řece nebo půjdete po Martelově stezce, zvedněte hlavu k nebesům. Kromě horolezců možná spatříte i paraglidisty nebo vyznavače bungee jumpingu. Pokud vám nezbude čas na prozkoumání okolí řeky Verdon, zastavte alespoň na vyhlídce u silnice lemující oba okraje kaňonu a kochejte se krásnou přírodní scenérií.

Publikováno: 01.08.2016

Novinky soutěže akce