Sapporo Snow Festival

Japonský festival Sapporo Snow Festival se koná každý rok v únoru v hlavním městě ostrova Hokkaidó Sapporo. Patří k nejoblíbenějším zimním radovánkám v Japonsku a za ledovými sochami a doprovodnými akcemi se sjíždí okolo 2 milionů návštěvníků. Festival byl založen roku 1950, kdy hrstka studentů postavila sochy ze sněhu a ledu v parku Odori. Sochařské umění mladých nadšenců přišlo obdivovat přes 50 000 lidí a rok od roku soch i fanoušků přibývalo. Dnes se festival odehrává na 3 místech v Sapporo.

Srdce festivalu zůstává v parku Odori dlouhém 1,5 kilometru. Zde vyrůstají sochy obřích rozměrů. Největší díla měří 15 metrů na výšku a 25 metrů na šířku. Najdete mezi nimi sněhové dómy, chrámy a paláce s promyšlenými interiéry, plastiky z japonské historie se samurajskou tematikou, vymyšlené tvory, pohádkové postavy či filmové hrdiny. Za soumraku na sochy svítí desítky reflektorů a zabarví je všemi odstíny duhy. Sochy slouží jako kulisy k doprovodným koncertům, divadelním představením a tanečním vystoupením. Ve 22 hodin se park ponoří do tmy a okolní zábava utichá. Nejkrásnější výhled na park Odori poskytuje vyhlídka na televizní věži Sapporo TV Tower. V rámci festivalu má prodlouženou otevírací dobu od 8.30 do 22.30. Vstupné činí okolo 1000 jenů na osobu.

Festival se rozšířil z parku Odori i do čtvrti Susukino vzdálené jen jednu zastávku metrem. Na hlavní třídě stojí přes 100 soch a sošek nasvícených do 23 hodin. Celodenní zábavu nabízí i poslední místo festivalu Tsu Dome. Několik zastávek metra od centra Sapporo vyrůstají sněhové klouzačky, dráha pro raftování na ledu a další desítky soch. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin. Dopraví vás sem festivalový autobus s odjezdy každých 15 minut nebo modrá linka metra.

Od roku 1974 se v rámci festivalu koná Mezinárodní sochařské symposium. Týmy z různých koutů světa včetně Číny, Kanady, Německa, Austrálie nebo USA pracují dlouhé hodiny na svém díle a doufají v co nejlepší umístění. Světový věhlas festivalu zajistily Zimní olympijské hry v Sapporo v roce 1972, kdy ledová díla spatřil celý svět prostřednictvím televizních kamer.

Publikováno: 08.05.2017

Novinky soutěže akce