Bali - Sloní jeskyně

Nedaleko města Ubud na Bali stojí Goa Gajah neboli Sloní jeskyně. Slony široko daleko nespatříte. Jeskyně dostala název od řeky, která jí protéká a je zasvěcena bohu Ganéšovi zobrazovanému jako muži se sloní hlavou. V době své slávy mezi 9. a 11. stoletím sloužila Goa Gajah k meditacím. Již u vstupu projdete ústy démona spojujícího buddhistické a hinduistické prvky. Předpokládá se, že sem chodili rozjímat vyznavači obou náboženství. Interiér jeskyně má tvar písmena T. V malých svatyních stojí sochy bohů zahalené do bílých, červených a černých šálů. Goa Gajah znovu objevili holandští archeologové v roce 1923. Výzkumy trvaly až do roku 1954, kdy byly odkryty fontány a bazény.

Cesta do Sloní jeskyně začíná na parkovišti obsypaném krámky se suvenýry. Po chvíli se dostanete na stezku divokou džunglí. Údolí bylo zavaleno zemětřesením a jeskyně s okolními chrámy upadly v zapomnění. Podél chodníčku uvidíte ruiny buddhistické stúpy (stavba s různými relikviemi symbolizující klid a mír), bazény s fontánami určené k omývání příchozích, malé chrámy připravené k náboženským obřadům, stánky s občerstvením a čerstvým ovocem či vodopád. Ve vzduchu jsou cítit vonné tyčinky a navozují tajemnou atmosféru celého místa.

Komplex je otevřen denně od 8 do 16 hodin. Pokud zapomenete na přiměřené oblečení, můžete si šátky a sukně zapůjčit u vstupu. Cena za prohlídku je 15 000 rupií pro dospělé a 7 500 rupií pro děti.

Publikováno: 17.05.2018

Novinky soutěže akce