Katedrála Notre Dame v plamenech

Symbol Paříže katedrálu Notre-Dame v Paříži známý také jako chrám Matky Boží zachvátil v pondělí 15. dubna 2019, krátce před sedmou hodinou požár. Gotická katedrála, stojící na východní polovině ostrova Île de la Cité, je považována za gotický skvost. Celý svět tak přihlížel požáru s obrovským zděšením. 

Požár se rychle šířil a celá situace byla dlouho velmi nejasná. Teprve až po 5 hodinách hašení mohl vystoupit francouzský prezident Emmanuel Macron s prohlášením, že se podařilo plameny zkrotit.

Katedrála Notre Dame přišla o dvě třetiny střechy a zřítila se její štíhlá prostřední věž. Podle velitele pařížských hasičů brigády generála Jean-Clauda Galleta naštěstí nedošlo k vážnějšímu narušení nosných stěn a integrity budovy.

Paříž a celý kulturní svět se bude s touto událostí potýkat ještě dlouho. Jedno je však jisté a to, že katedrála bude obnovena ve své původní kráse. Na což byla prakticky ihned v době požáru založena sbírka, na kterou přispěli obrovskými částkami i nejbohatší Francouzi jako Bernard Arnault a nebo François-Henri Pinault.

Publikováno: 15.04.2019

Novinky soutěže akce