Rakousko - Vrchol moderní architektur Kunsthaus Graz

Štýrskému Hradci, hlavnímu městu rakouské spolkové republiky Štýrska, dlouho chyběl kulturní stánek, který by se vší parádou představil díla moderního umění. V roce 1999 přišli angličtí architekti Peter Cook a Colin Fournier s nápadem postavit budovu, která bude připomínat živou strukturu. Učitelé z londýnské školy Bartlett School of Architecture porazili dalších 102 návrhů a v roce 2000 se začala jejich myšlenka realizovat.

Dům umění (Kunsthaus Graz) patří k vrcholům moderní architektury. Stojí na západním nábřeží řeky Mur a obklopuje ho zástavba z barokního období. Architektům se podařilo přímo navázat na historické budovy, když Kunsthaus fyzicky spojili se sousedním Železným domem (Eisernes Haus). Tvar vznášející se bubliny nemá ve Štýrsku obdoby. Místní ho pojmenovali Friendly alien (přátelský mimozemšťan) a přijali ho do svých každodenních životů. Díky světelným a zvukovým efektům, které mimozemšťan vydává, struktura zdánlivě ožívá a zdraví kolemjdoucí. Komplexní pohled na Kunsthaus nabízí vyhlídka na terase Schlossbergu.

Nejen exteriér je důkladně promyšlený. Interiér je rozdělen do několika částí. Jednotlivé sektory prezentují díla světových umělců a v jedné z nozder mimozemšťana se nachází stálá výstava. V přízemí najdete pokladnu, restauraci, přednáškový sál a obchod se suvenýry. Kunsthaus Graz je otevřen denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin. Nabízí komentované prohlídky zaměřené na vystavovaná díla nebo na architekturu domu. Vstupné bez průvodce stojí 9,50 € pro dospělého a 3,50 € pro děti a studenty. Malí návštěvníci do 6 let mají vstup zdarma.

Publikováno: 02.07.2019

Novinky soutěže akce